Eljester börjar i Norrbotten

Situationen i länet är allvarlig. Alla nyhetsmedier inklusive public service prioriterar om och monterar ner verksamhet, rapportering och tillgänglighet. Norrbotten upptar nära en fjärdedel av Sveriges yta men tar försvinnande liten och allt mindre plats på den svenska mediekartan. En skugga är på väg att lägga sig över en region stor som Österrike och tio gånger större än Skåne.

Norrbotten är inte bara en stor region utan har även unika värden. Från högsta berget Kebnekaise till djupaste sjön Hornavan. Från Kungsleden och Polcirkeln till älvar och skärgård. Från sommarens midnattssol till vinterns norrsken. Från basindustrin med gruvor, skog och vattenkraft till ekoturism, världsarv, universitet, serverhallar och kreativa näringar. Från samer till första generationens invandrare. Från opera till hiphop. Från ungdoms- och elitidrott till musik- och pridefestivaler. Norrbotten är mångfaldens län.

Vi anser att detta Norrbotten och norrbottningarna inte har fått det utrymme de förtjänat i den nationella rapporteringen och att utvecklingen nu gör att berättelserna om länet riskerar få ännu mindre plats i nyhetsflödet både i och utanför regionen. Därför startar vi ett nyhetsmedie som kommer att ge än heltäckande bild av Norrbotten – både för norrbottningarna och omvärlden.

16 juli 2014

Markus Pettersson
Grundare av Eljester

Läs fortsättningen, publicerad 25 juli: ”Nu lanserar vi Eljester Norrbotten
Läs också: ”Eljester – nyhetsmedier för en värld i förändring

markus@eljester.se
@LexMarkus
070-521 99 11